Utgåvor

Fjälljournal #17

I Fjälljournal #17 har vi gett Mattias Fredriksson det smått omöjliga uppdraget att välja ut några av sina favoritbilder från de senaste tre decennierna och vi har intervjuat några av personerna bakom den högalpina skidtävlingen Keb Classic. Håkan Stenlund funderar på om han verkligen behöver en ny dunjacka eller om han bara vill ha en och vi har även pratat med Anette Andersson som just nu är aktuell med den sprillans nya topptursguiden, Toppturer i Sverige.

Läs online

Fjälljournal #16

I Fjälljournal #16 berättar Anette Andersson historien om Fjällräven Classic som sedan starten lockat 40 000 deltagare och i sommar firar 20 år, Håkan Stenlund får 6 500 tecken på sig att skriva om natur men kommer på sig själv med att skriva om något annat och Mattias Tarestad gräver djupare i fjällsäkerheten och kikar närmare på hur vi kan öka vår beredskap för det oförutsägbara.

Läs online

Fjälljournal #15

I det här numret diskuterar Håkan Stenlund framtidsdrömmar med Sveriges mest passionerade skidåkare, David Kantermo. Vi har även intervjuat bergsbestigaren och äventyrsatleten Maria Granberg som menar att isklättring är världens mest obekväma sport. Och så hyllar vi twintipskidan som för 25 år sedan förändrade allt, Salomon Teneighty.

Läs online | Beställ magasin

Fjälljournal #14

I Fjälljournal #14 berättar Håkan Stenlund historien om Patagonia och den ofrivillige affärsmannen och företagsledaren Yvon Chouinard som är fast besluten att rädda världen. Vi har även kikat lite närmare på gravelcykling, något som allt fler cyklister börjar få upp ögonen för. Och så försöker vi förstå hur de pågående klimatförändringarna kommer påverka fjällen i framtiden.

Läs online | Beställ magasin


Fjälljournal #13

I Fjälljournal #13 har redaktör Mattsson gjort en exklusiv intervju med världens kanske just nu mest hyllade filmregissör om Sveriges genom tiderna bästa skidfilm, Mattias Fredriksson bockar av ännu en resa till spektakulära Narvik och Håkan Stenlund beger sig ut i längdspåren i Kiruna för att förstå sig själv lite bättre.

Läs online



Fjälljournal #12

I Fjälljournal #12 snörar Mattias Fredriksson på sig löparskorna och kutar iväg på klassiska leder, utan vare sig pulsmätare eller nummerlapp, Håkan Stenlund beger sig ut på en höstvandring omgiven av människans grundstenar längs Sveriges mest kända vandringsled och redaktör Mattsson ringer upp en gammal säsongarkollega som numera guidar gäster som har rest över hela världen för att ta del av fjällupplevelser i världsklass.

Läs online | Beställ magasin


Fjälljournal #11

I drygt sex decennier har Kirunafjällen i allmänhet och Riksgränsen i synnerhet varit ett självklart inslag i svensk skidfilm. Så tidigt som 1931 filmades delar av den allra första svenska skidfilmen i Riksgränsen under ledning av den legendariske Olle Rimfors. Under den gångna vintersäsongen 2020 avlöste både svenska och internationella filmproduktioner varandra i hela området från Kebnekaise till Riksgränsen. I det här numret kan du läsa om ett antal av dem och möta människorna både framför och bakom kameran.

Läs online | Beställ magasin


Fjälljournal #10

I Fjälljournal #10 återvänder Mattias Fredriksson återigen till Kirunafjällen, den här gången för att uppleva nya leder och storslagna vyer. Han berättar även för Håkan Stenlund om sin karriär som skid- och mountainbikefotograf och hur allt en gång började i Riksgränsen. Vi konstaterar också att trots både digitalisering och GPS är det alltjämt den fysiska kartan och kompassen som är kung i fjällen. Sedan berättar vi om Friluftslivets år där ambitionen är att visa att friluftsliv varken behöver vara dyrt eller krångligt och framförallt — friluftsliv är för alla.

Läs online | Beställ magasin


fj9.png

Fjälljournal #9

I Fjälljournal #9 beger vi oss ännu en gång till Riksgränsen, en plats som har spelat en central roll inom både skid- och snowboardvärlden under de senaste tre decennierna. Vi konstaterar även att fjällvärlden idag inte bara är en plats för de som älskar snö och skidåkning — även gourmeterna har numera en högtidsstund uppe i norr. Sedan har vi också tagit del av vilka konsekvenser skidåkning kan få om man inte är uppmärksam och medveten om farorna.

Läs online | Beställ magasin


fj8.png

Fjälljournal #8

I Fjälljournal #8 kan du läsa om Mattias Fredrikssons livslånga passion för mountainbike som föddes längs stigarna i området runt Riksgränsen. Du kan också läsa om vandring med tält som för många är det ultimata fjälläventyret. Sen försöker Håkan Stenlund förklara varför fiske för honom är något oemotståndligt.

Läs online | Beställ magasin



fj7.png

Fjälljournal #7

I Fjälljournal #7 kan du läsa om toppturstrenden som idag är hetare än någonsin men som har sitt ursprung snudd på 150 år tillbaka i tiden. Vi har också begett oss ut i längdspåren för att ta oss an livet, ett stavtag i sänder, vi har upplevt vild wellness på Abisko Mountain Lodge och tillsammans med fyra personer som har hela världen som sin arbetsplats har vi försökt reda ut vad det är som får dem att alltid återkomma till Riksgränsen. Vi har även besökt familjen som varje år återkommer till Kirunafjällen för att i sitt familjeföretag erbjuda människor från hela världen möjlighet att uppleva magi i midnattsljus.

Läs online


fj6.png

Fjälljournal #6

I Fjälljournal #6 kan du läsa om Emelie Forsberg som förra sommaren sprang hela Kungsleden, från Abisko till Hemavan, på mindre än fem dygn. Vi besöker också STF Abisko Turiststation i den lilla byn i den stora nationalparken som i över hundra år lockat konstnärer, botaniker och naturälskare. Vi har även besökt den ännu mindre byn Vassijaure och hälsat på hemma hos Linnea Lundkvist för att prata om vad det är som gör att hon inte klarar av att leva utan fjällen. Och så har vi bläddrat i Kebnekaises klätterförare som i sommar kommer i en ny, uppdaterad version.

Läs online


fj5.png

Fjälljournal #5

I Fjälljournal #5 kan du läsa om evenemanget som varje år får tusentals ansökningar från när och fjärran och där ambitionen är att inspirera människor att komma ut i fjällen. Vi berättar historien om mannen som fick hela världen att komma till en liten skidort ett par hundra kilometer norr om Polcirkeln och som i snart trettio års tid årligen arrangerat världens ursprungliga big-mountain-tävling. Här kan du också läsa om tävlingen som skapades med ambitionen att hitta tillbaka till snowboardåkningens rötter. Vi har även besökt "Sveriges bästa alpina område" och fjällhotellet som blivit en snackis världen över.

Läs online


fj4.png

Fjälljournal #4

I Fjälljournal #4 kan du läsa om den elva mil långa vandringsturen som utvecklats till en hyllning till naturen och som idag är mer populär än någonsin. Vi ger dig tips för hur du bäst lägger upp din träning inför ett tvådagars fjällmaraton och vi berättar om fjällens kanske kortaste terränglopp där gemenskapen alltid kommer i första hand. Vi har även rest över gränsen västerut i jakt på storslagna naturupplevelser, midnattssol och mountainbikecykling i världsklass och vi har ställt oss frågan om det möjligen är i de vilda laxälvarna i norr som man finner själva meningen med livet.

Läs online


fj3.png

Fjälljournal #3

I Fjälljournal #3 är temat "Fjällsäker". Här kan du läsa om skidpatrullören och lavinexperten som den tuffa vägen fått erfara hur viktig lavinsäkerhet är. Vi bjuder också på tipsen som gör din nästa topptur bättre, säkrare och roligare samt hur du gör din skidåkning bättre i vinter med hjälp av dina fysikkunskaper. Och så berättar vi historien om SBO — Svenska bergsguideorganisationen, och Sveriges fem första bergsguider. Vi har även hunnit besöka Sveriges högst belägna fjällstation som bjöd på skidåkning i världsklass och rest ett par mil över gränsen för att uppleva vad många anser vara Skandinaviens bästa skidområde och möta den svenska skidåkaren som är dess främsta ambassadör.

Läs online


fj2.png

Fjälljournal #2

I Fjälljournal #2 kan du läsa om Kungsleden — en vältrampad stig och ett underbart första steg rakt ut i fjällen. Här kan du också följa med på en av norra Europas vackraste och mest spektakulära cykelturer, från kalfjäll ner till lummig fjordkant. Och så försöker vi reda ut vad det är som fångar en del av oss människor så mycket att vi ibland närmast är villiga att offra hus och hem och hälsa för en veckas fiske i fjällen.

Läs online


fj1.png

Fjälljournal #1

I det här, första numret av Fjälljournal berättar vi om när fjällen är självklart lättbegripliga, med pjäxdjup kall snö från topp till fot utan att vinden lämnat ett enda märke. Vi berättar om det där magiska ljuset, det som varje vår får skidåkare från världens alla hörn att resa 200 km norr om Polcirkeln. Och så berättar vi om toppturer, vad de gör med människor och hur de faktiskt kan förändra liv.

Läs online